top of page

Syö vielä vähemmän niin laihdut! – aineenvaihdunnan pahin vihollinen

Jenni

Tiedän, että moni ajattelee laihdutuksen olevan yksinkertainen matikkaa: syö vähemmän kuin kulutat, ja paino putoaa. No, kyllä, mutta vain hetken. Asiakkaideni kanssa työskennellessäni olen nähnyt tämän kaavan niin monta kertaa, että voisin kirjoittaa siitä romaanin. Tiukka dieetti, nopea painonpudotus – ja sitten kilot palaavat takaisin korkojen kera.

Miksi? Koska liian vähän syöminen on aineenvaihdunnan pahin vihollinen. Toki usein käy myös niin, että tiukan dieetin jälkeen paluu "arkeen" eli vanhoihin ruokailutottumuksiin on aika takuuvarma. Eli muutos ei ole tapahtunut pysyvästi. Mutta se on toisen blogitekstin aihe!


Syö vähemmän kuin kulutat
Syö vähemmän kuin kulutat

Kun keho näkee nälkää

Kuvitellaanpa hetki, että kehosi on tehokas tehdas. Sille annetaan raaka-aineita (ruokaa), joista se valmistaa polttoainetta (energiaa). Jos tehdas saa tarpeeksi raaka-aineita, se pyörii sulavasti, koneet hurisevat ja tuotanto rullaa. Mutta mitä tapahtuu, jos raaka-aineet loppuvat?


No, ensin vähennettään tuotantoa, sitten aletaan sulkea osastoja ja lopulta koko laitos toimii puoliteholla. Kehosi toimii samoin: kun syöt liian vähän, se siirtyy säästöliekin tilaan, jossa aineenvaihdunta hidastuu ja energiankulutus putoaa minimiin.


Miksi keho tekee näin? Koska se luulee, että olet selviytymistilanteessa. Luolamies kehosi on vaipunut talvihorrokseen tai odottaa uutta kasvukautta. Nyt vaan pitää selvitä!

Evoluution aikana elimistömme on kehittynyt kestämään pitkiäkin aikoja ilman ruokaa. Ja vaikka nyt ruokaa on saatavilla ihan kotiovelle asti, kehomme on edelleen luolamies! Luolahenkilö! Luolaoletettu?

No, mutta siis kun energiansaanti romahtaa, keho alkaa suojella itseään – se ei halua polttaa kallisarvoisia varastojaan liian nopeasti. Lopputulos? Pudotettu paino junnaa paikoillaan, vaikka kuinka vetäisit pupunruokaa lautasellesi.



Tervetuloa jojodieetin karuselliin

Olen nähnyt asiakkaita, jotka ovat pudottaneet parissa kuukaudessa kymmenen kiloa elämällä pelkällä keitolla ja raejuustolla. Mutta mikä on ollut tilanne muutaman kuukauden päästä? Paino on palannut – ja usein jopa suurempana kuin ennen. Osalla pientä vajaaravitsemusta on voinut jatkua vuosikausia.


Kun keho on säästöliekillä, se oppii tulemaan toimeen vähällä. Jos paluu normaaliin ruokavalioon tapahtuu yhtäkkiän, elimistö varastoi energian nopeasti takaisin rasvana, sillä se pelkää uutta nälänhätää. Niinpä kilot palaavat ja usein ylittävät aiemman painon. Tämän takia monen laihduttajan paino sahaa edestakaisin kuin vuoristorata – tervetuloa jojodieetin loputtomaan karuselliin!

Okei, kehosi ei joudu säästöliekille kuukaudessa tai kahdessa, se on usein yli puolenvuoden prosessi, tai pieniä pätkiä peräkkäin. Älä siis pelkää. Lisäksi enerigansaannin pitää olla alle sinun normaali perusaineenvaihdunnan, eli ei tämä ihan yllättäin tai pyytämättä voi tapahtua!


Aineenvaihdunnan elvytys – näin teet sen oikein



Onneksi kehosi on myös fiksu. Se ei ole tuomittu ikuisesti säästöliekin vangiksi. Jos olet syönyt pitkään liian vähän, ensimmäinen askel on nostaa energiansaantia hallitusti. Ei, se ei tarkoita, että nyt voi vetäistä kaksi pizzaa ja pullollisen limsaa yhdeltä istumalta. Se tarkoittaa, että alat syödä riittävästi, monipuolisesti ja tasaisin väliajoin.

Proteiini, hyvät rasvat ja hiilihydraatit ovat kaikki tarpeellisia. Nälän tunteen ei kuulu olla jatkuva kumppanisi, eikä lautasen tarvitse olla millintarkasti kasattu taideteos.

Myös liikunta tukee aineenvaihduntaa – mutta ei ylikuntoon asti. Jos vedät liian rankkoja treenejä liian vähällä ravinnolla, kehosi kärsii entistä enemmän. Jos tilanteesi on paha, aloita ruokavaliolla, jottei vaje liikunnan lisäämisellä kasva liikaa. Kaikki aikanaan!


Maltilla ja järjellä – se on kestävä tapa onnistua

Jos haluat pudottaa painoa ja pysyä siellä, minne olet päässyt, unohda pikadieetit ja säästöliekki. Syö riittävästi, treenaa järkevästi ja anna kehollesi aikaa sopeutua muutoksiin. Terveellinen painonpudotus ei tapahdu viikossa, mutta tulos kestää vuosia – ja siinä on koko homman juju.

Joten jos tunnet houkutusta nälkäkuurille, muistuta itseäsi: liian vähän syöminen ei ole ratkaisu, vaan oikotie takaisin lähtöruutuun. Kehosi ansaitsee parempaa!


Tarvitsetko apua tai analyysin nykytilanteesta?



 

Comments


bottom of page